
Ginące sępy
9 września 2013, 16:58Sępy nie cieszą się wśród ludzi zbytnią popularnością. Te bardzo pożyteczne ptaki są dość powszechnie pogardzane, przez co ich sytuacja nie przyciąga uwagi tak, jak np. niedźwiedzi polarnych. Tymczasem połowa z 23 gatunków sępów zagrożona jest wyginięciem

Dzieci starszych samic są bezpieczniejsze
19 grudnia 2013, 10:53Dzieci starszych lemurzyc katta (Lemur catta) rzadziej zostają ranne.

Odwodniony jak wąż morski
20 marca 2014, 09:00Mając gruczoły solne i żyjąc w wodzie, węże morskie bywają bardzo odwodnione, co przeczy temu, co przez lata pisano w podręcznikach. Wygląda na to, że gady nie chcą pić tego, w czym są zanurzone...

Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do utraty węchu
22 lipca 2014, 12:49Dieta wysokotłuszczowa może doprowadzić do utraty węchu - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy.
Wirus upośledzający ludzi
12 listopada 2014, 13:12Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa i University of Nebraska odkryli wirusa, który może upośledzać funkcje poznawcze, w tym przetwarzanie wzrokowe i orientację przestrzenną u ludzi. Zarażający algi wirus był uważany za nieszkodliwy dla ludzi. A to oznacza, że może istnieć cała klasa wirusów, które nie są uważane za groźne dla Homo sapiens, a które mogą jednak nam szkodzić bez wywoływania objawów chorobowych.

Zaczynając od hodowli, uzyskali w pełni sprawny mięsień piszczelowy
27 lutego 2015, 07:30Hodując genetycznie zmodyfikowane komórki, naukowcy uzyskali przeszczep, który po umieszczeniu w kończynie myszy stał się w pełni funkcjonalnym mięśniem szkieletowym.

Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej
23 czerwca 2015, 10:52Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.

Bursztyn sprzed 20 mln lat z przodkami pałeczki dżumy?
5 października 2015, 12:04Na zatopionej w bursztynie pchle Atopopsyllus cionus sprzed ok. 20 mln lat znajduje się bakteria, która wg George'a Poinara Juniora z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, może być prehistorycznym szczepem pałeczki dżumy (Yersinia pestis).

Ekosystem rzek szybko się odradza
29 grudnia 2015, 06:37Po usunięciu zapór ekosystem rzeczny odradza się znacznie szybciej, niż sądzono. Takie wnioski płyną z badań profesora Christophera Tonra z Uniwersytetu Stanowego Ohio

Człowiek zmienia przepływ energii w ekosystemie
24 marca 2016, 12:16Osoby postulujące, że obecnie mamy do czynienia z nową epoką geologiczną, antropocenem, zyskały właśnie nowy argument. Naukowcy z University of Leicester dowodzą, że sposób w jaki produkujemy i konsumujemy różne zasoby zmienia przepływ energii w ekosystemie całej planety